Lutfisk

Håller på att avluta min lutfisk som ska ätas i morgon :D Guuuud vad jag älskar det!
Helst ska man mosa ihop allt till gegga , fisken, potatisen och såsen och sedan i med ärtor och massa vitpeppar ;D




Lutfisk är en maträtt som består av torrfisk som lagts i lut, för att därefter blötläggas innan den slutligen kokas. Luten som används är en vattenlösning av natriumkarbonat (soda) och kalciumhydroxid (släckt kalk).[1] Proceduren från det att man lägger fisken i lut tills det att man har fisken på matbordet tar över två veckor. Idag används i Sverige fisken långa eller sej, men tidigare gjorde man lutfisk på torsk, gädda, gös, braxen, lake och sik. I Norge används skrei (torsk från Lofoten). Fisken avlutas genom att den i några dygn får ligga i kallt vatten, som byts en gång per dygn. Om den inte har avlutats tillräckligt får lutfisk en egenartad, genomskinlig lyster och en dallrande konsistens. Den främsta orsaken till att många inte gillar lutfisk torde vara att de har serverats dåligt avlutad fisk, som alltså har en geléaktig konsistens. Dåligt avlutad fisk krymper åtskilligt vid kokningen, och är den riktigt dåligt avlutad försvinner den helt: det finns bara spad kvar.


Recept: (i ugn)

  • # Ugnskokt lutfisk: Sätt ugnen på 200 grader.
  • Dela fisken i 5-8 cm stora bitar.
  • Ställ lutfisken på högkant i en ugnsform med hög kant minst 5 cm. Har lutfisken skinn ställer du med skinnet nedåt.
  • Strö över salt - 1 msk per kilo. Det ska vara rejält salt. Täck lutfisken med aluminiumfolie.
  • Baka lutfisken i ca 45 minuter. Kontrollera gärna med stektermometer så att lutfisken är 65 grader.
  • Häll av vattnet som bildats. Låt det inte lutfisken gå förlänge då smälter lutfisken bort.

  • Kommentarer
    Postat av: Jessica

    Lilla lutfisken :D

    2010-12-18 @ 23:29:17
    URL: http://jpersika.blogg.se/

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0